کاوش موضوع مهاجرت روستایی
صفحه اصلی
مهاجرت روستایی
مهاجرت روستایی (که با نامهایی مانند مهاجرت روستا به شهر، کاهش جمعیت روستاها یا کوچ از روستا نیز شناخته میشود) الگویی از مهاجرت انسانها از مناطق روستایی به مناطق شهری است. این پدیده را میتوان شهریشدن از دیدگاه روستا توصیف کرد.
در اقتصادهایی که در حال صنعتیشدن هستند—مانند بریتانیا در قرن هجدهم یا شرق آسیا در قرن بیستم—مهاجرت روستایی میتواند پس از صنعتیشدن صنایع اولیه مانند کشاورزی، معدن، ماهیگیری و جنگلداری رخ دهد؛ زمانی که برای تولید همان میزان محصول، به نیروی انسانی کمتری نیاز است، و صنایع ثانویهٔ مرتبط (مانند پالایش و فرآوری) نیز در یکدیگر ادغام میشوند.
مهاجرت از روستا همچنین میتواند در پی فاجعهای زیستمحیطی یا انسانی مانند قحطی یا اتمام منابع رخ دهد. اینها نمونههایی از عوامل رانشی هستند.
مردم همچنین ممکن است برای دسترسی به دستمزدهای بالاتر، امکانات آموزشی و سایر خدمات شهری به شهرها مهاجرت کنند. این موارد نمونههایی از عوامل جاذب هستند.
وقتی جمعیت مناطق روستایی به زیر یک حد بحرانی برسد، آن جمعیت دیگر برای پشتیبانی از برخی کسبوکارها کافی نیست—و این کسبوکارها نیز بسته یا از منطقه خارج میشوند، در چرخهای معیوب. ارائهٔ خدمات به جمعیتهایی کوچکتر و پراکندهتر ممکن است بهنسبت پرهزینهتر باشد، که این موضوع میتواند به تعطیلی ادارات و مراکز خدماتی منجر شود و اقتصاد محلی را بیش از پیش آسیب بزند.
مدارس نمونهای شاخص هستند، زیرا بر تصمیمگیری والدین کودکان خردسال تأثیر میگذارند: روستا یا منطقهای که مدرسه نداشته باشد معمولاً خانوادهها را به شهرهای بزرگتر که دارای مدرسه هستند، وامیگذارد. اما این مفهوم—یعنی «سلسلهمراتب شهری»—را میتوان بهطور کلیتری برای بسیاری از خدمات بهکار برد. این مفهوم در قالب نظریهٔ مکان مرکزی توضیح داده میشود.
سیاستهای دولتی برای مقابله با مهاجرت روستایی شامل اقداماتی مانند گسترش خدمات در مناطق روستایی (مانند برقرسانی یا آموزش از راه دور) میشود. دولتها همچنین ممکن است از محدودیتهایی مانند گذرنامه داخلی برای غیرقانونی کردن مهاجرت روستایی استفاده کنند.
شرایط اقتصادیای که میتواند در برابر کاهش جمعیت روستایی اثر معکوس داشته باشد عبارتاند از: رونق در بازار کالاها، گسترش گردشگری مبتنی بر طبیعت، و تغییر الگو بهسوی کار از راه دور یا سکونت در نواحی حومهای دور از شهر.
بهطور کلی، دولتها معمولاً فقط تلاش میکنند مهاجرت روستایی را مدیریت کنند و آن را به سمت شهرهای خاصی هدایت کنند—نه اینکه بهطور کامل جلوی آن را بگیرند. زیرا جلوگیری کامل از آن مستلزم هزینهٔ هنگفتی برای ساخت فرودگاه، راهآهن، بیمارستان و دانشگاه در مناطق کمجمعیت است؛ در حالی که این اقدام ممکن است به بهای نادیدهگرفتن مناطق شهری و حومهای در حال رشد تمام شود.
... بیشتر در ویکی پدیا